Om alkohol


Främjar en sund alkoholkultur
Gute Bryggeri främjar en sund alkoholkultur. Detta genom att på ett strukturerat, systematiskt och ansvarsfullt förhållningssätt, öka medvetenheten av effekterna av bruk och missbruk av alkohol. Ambitionen är att kontinuerligt förespråka ett sunt förhållningssätt till Gute Bryggeri’s produkter.  


Fokuserar på förtroendefulla relationer
Gute Bryggeri bygger sin kommunikation och verksamhet på att skapa förtroendefulla relationer med kunder, leverantörer, medarbetare, media och övriga intressenter. 


Tar avstånd från kränkningar
Gute Bryggeri tar avstånd från kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter. 


Ha kul, drick med eftertanke och ta väl hand om dig och dina medmänniskor


"Barn skall inte behöva uppleva föräldrar som sluddrar, snubblar, eller somnar på grund av alkohol".

Risker

mer...

Såväl i ensamhet som i sociala sammanhang kan press på ölkonsumtion uppkomma. 

Det är viktigt att veta att det finns stöd att få om du är orolig för om en vän, anhörig eller du själv har alkoholproblem. 


Effekter av alkohol

Alkohol påverkar de flesta av kroppens organ som hjärta, hjärna, lever och tarmar. Alkohol kan orsaka eller bidra till många sjukdomar. Det rör sig om allt från cancer, stroke och demens till magkatarr, hudbesvär och depression. Ju högre konsumtion, desto högre risk att bli sjuk.

Alkoholen kan ge upphov till reaktioner som illamående, migrän, huvudvärk, rodnad och utslag.  

Ämnen som histamin, sulfitet, tanniner, sorbinsyra, ägg och mjölkproteiner, färg och smakämnen kan ge upphov till allergier och reaktioner. För ölkonsumenter kan sädesslag som korn och vete, laktos (som i stout), gluten och jäst ge upphov till reaktioner. Är du glutenintolerant rekommenderas att helt undvika drycker där råvaran är spannmål. Jästen kan framkalla överkänslighetsreaktioner och för öl genom jästfällning. Alkohol kan irritera tarmens slemhinnor och orsaka problem för celiakipatienter och andra med ökad känslighet.


Promillehalter och beteenden

Ungefär så här ser det ut hos en normaltålig person. 

0,2 promille 
Värmekänsla. Avspänning. Du blir glad och pigg. Din självkritik minskar. Du känner dig allmänt väl till mods. Precision och reaktionshastighet börjar försämras.

0,5 promille
Upprymdhet. Hämningar minskar. Ännu sämre reaktionshastighet och precision. Omdöme och förmåga att ta in information försämras. Forskning har visat att det välbefinnande som alkohol ger genom frisättningen av dopamin och endorfiner är som störst innan du överstiger 0,6 promille.

0,8 promille
Du blir ofta högljudd. Överdrivna rörelser. Långsammare reflexer. Sämre koordination. Sämre synförmåga. Överdriven självsäkerhet. Tydlig alkoholdoft.

1,0 promille
Kan få sluddrigt tal. Svårt att gå stadigt. Försämrad muskelkontroll. Svårt att kontrollera känslor.

1,5 promille
Oftast raglande gång. Känsloutbrott. Du kan bli aggressiv eller börja gråta. Och eventuellt kräkas.

2,0 promille 
Du har svårt att gå upprätt. Dubbelseende.

3,0 promille 
Du uppfattar inte vad som händer.

4,0 promille 
Medvetslöshet. Mycket långsam andning. Stor risk för dödlig alkoholförgiftning.

* Källa: Resultatet av kliniska undersökningar vid olika blodalkoholhalter (Andreasson R, Bonnichsen R). Publicerad på Systembolagets hemsida (www.systembolaget.se)


Alkoholförbränning

Alkoholförbränning skiljer från person till person.

Att dricka starkt kaffe, bada bastu eller röra på sig påverkar inte förbränningen. Generellt lyft det ibland fram att om man väger mer än genomsnittet går det en aning snabbare och väger man mindre än genomsnittet går det lite långsammare.

Behöver man vara skärpt bör man vänta längre än tills alkoholen gått ur kroppen. Exempelvis har personers förmåga att köra bil visat sig vara nedsatt med hela 20 procent, trots att testpersonerna varken haft alkohol kvar i kroppen eller känt sig bakfulla. 

Nedan förbränningstabell för öl är beräknad på en person med kroppsvikt om  70 kg och är hämtad från Systembolagets hemsida (www.systembolaget.se).

Dryck och mängd, samt ungefärlig förbränningstid 

Lättöl, 33 cl (2,2 %)  1 timme

Folköl, 50 cl (2,8 %)  1,5 - 2 timmar

Folköl, 33 cl (3,5 %)  1,5 - 2 timmar

Folköl, 50 cl (3,5%)  2 - 2,5 timmar

Starköl, 33 cl (5,0 %)  2 - 2,5 timmar

Starköl, 50 cl (5,0 %)  3 - 4 timmar