Olika ölsorter

Lageröl är en underjäst öltyp, vilken innebär att jästcellerna sjunker till botten i jäskaret när jäsningen är avslutad och jäsningen sker vid lågtemperatur (5-12˚C). Över 90 procent av allt producerad öl i världen är ljust och underjäst.


IPA, India Pale Ale, är ett överjäst öl med hög alkoholhalt (5%) som ursprungligen kommer från England. Med en blandning av olika humlesorter och rostning av malten tävlar bryggerierna om att slå varandra i doft och smak.


Ale är ett överjäst öl med ursprung från England som idag bryggs över hela världen. Till skillnad från lager, som är ett underjäst öl, bryggs en överjäst öl vid högre temperatur, ca 12 grader.


Stout är en mörk, nästan svart överjäst öltyp som är vanlig i Storbritannien och på Irland. Kännetecknande är att en förhållandevis stor mängd rostad malt, samt rostat omältat korn, används i bryggprocessen, därav den mörka färgen.


Porter är ett mörkt, överjäst öl. Porter är en stark, svart-brun ölsort, som har en besk, frisk och aromatisk smak. En del av det till porterbryggningen använda maltet rostas starkt, varigenom dess dextrin och maltos karamelliseras, vilket ger smak åt portern.


Veteöl eller Weißbier ('vitöl') är överjäst öl där man inte bara använder malt från sädesslaget korn, utan även en viss del vetemalt. I södra Tyskland är andelen vetemalt ofta högre (uppemot 50 procent), och ölet går då ofta under benämningen Weizenbier ('veteöl'). Vanliga typerna av veteöl är weissbier och witbier.


Julölet har sin början i vikingatiden och bryggdes för att fira vintertidens stora offerfest, vinterblotet.Jäsning


När vörten jäser bildas förutom vanlig alkohol och koldioxid, samt andra ämnen som påverkar ölets doft och smak.


Överjäsning
Jäsning vid något högre temperatur som brukar jäsa vid 18-24°C. En överjäsning tar vanligtvis omkring fyra dagar och har ofta komplexa och fruktiga aromer. 


Underjäsning
Jäsning vid lägre temperatur som brukar jäsa vid 5-14°C. En underjäsning tar omkring tio dagar. Underjäst öl lagras efter alkoholjäsningen vid 0°C och efterjäser sedan några veckor. När jäsningen upphör sjunker jästen till botten, därav beteckningen underjäst. Då underjästa öl alltid lagras kallas de för lager. Underjäst öl är oftast mindre aromatiskt än överjäst öl och har vanligtvis renare karaktär av malt och humle.  


Smak
Syror gör oftast ölet syrligare och friskare, medan estrar vanligtvis ger fruktiga aromer. 


Doft
Aldehyder kan ge dofter av grönt äppelskal, fenolen av kryddnejlika och diacetyl av smörkola.


Humle