Att prova öl


Hur vi provar öl skiljer från person till person. De flesta önskar ett rent glas, men vilket glas, hur man häller och vilken volym kan skilja. 


Glas
Vid provning föredrar många ett tunt glas med kupa som är sköljt i kallt vatten.


Temperatur
Lageröl serveras oftast vid ca 8-12 C, ale och bitter vid 13-15 C, porter och stout vid 14-16 C. Alkoholstarka öl runt 16-18 C. Generellt föredras en kall öl framför en varm.

Upphällning
Ölet hälls vanligtvis från ca 1-2 dm höjd så att rikligt med skum bildas. Detta luftar ölen och möjliggör koldioxiden att frigöras och ta med sig doftämnen. En rekommendation är att inte hälla upp mera i glaset än ca 3 cm plus skum.


Doft
Svinga runt ölet i kupan och försök att dofta lätt på ölet. Fundera på maltighet, humlearomer, frukt, blommor, äpplen, svavel, grönsaker, honung, karamell etc.


Färg
Ta en ordentlig titt på ölet och försök se färg, klarhet, skum, skumfärg och stabilitet.


Smak
Tag en klunk, håll kvar i munnen och gurgla runt. Är ölet lätt, tungt, fruktigt, syrligt, beskt, strävt, blommigt, maltigt, humlearomatiskt?. Bubblar det på tungan av mycket koldioxid? Känns beskan sträv, balanserad eller dominerande? Känn om ölet har en lång, kort, fräsch, värmande eller sträv eftersmak.